Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
,

Kesätekemistä lapsille – parhaat ideat täältä!

Kesätekemistä lapsille – parhaat ideat täältä!

Kesällä on mukava ideoida lapsille hauskaa yhteistä tekemistä. Myös lasten on tärkeä päästä viettämään kesälomaa, sillä yhdessä tekeminen koko perheen kesken on tärkeää. Erilaista kesätekemistä lapsille on mukava suunnitella yhdessä koko perheen kesken ja ilmaistakin tekemistä löytyy paljon jokaisesta kaupungista.

Lapset viettävät kesällä suurimman osan ajasta ulkona, joten lasten ruutuaika vähenee myös kuin huomaamatta. Ruokailut on mukava siirtää mahdollisuuksien mukaan terassille tai parvekkeelle. Mukavaa kesätekemistä lapsille on mukava suunnitella ja on paljon lapsen persoonasta kiinni, millaisesta puuhasta lapsi pitää ja millaista aktiviteettia myös omasta pihasta tai sen läheltä löytyy.

Tänä kesänä me lähdimme koko perheen voimin metsästämään kesän lämpöä Turkista toukokuun lopulla. Lennot sujuivat kaikinpuolin mukavasti, kun lapsella oli tarpeeksi evästä ja tekemistä mukana. Meidän lentoyhtiömme salli kaikki omat eväät matkustamoon, mutta aivan kaikki lentoyhtiöt eivät sitä salli ja siinä kannattaakin olla tarkkana. Meillä oli ikimuistoinen viikko ja tyttö ikävöi ja muistelee vähän väliä kuinka mukavaa oli sukellella isossa altaassa ja kuinka hyvää pizza oli.

Reissun jälkeen nautimme kesäpäivistä ensin kotona, jonka jälkeen teimme reissuja juuri hankitulla kattoteltallamme. Siinä vasta retkielämää! Aloitimme ensin leirintäalueista ja valitsimme ensimmäiseksi Tuurin leirintäalueen, josta oli aivan lyhyt matka Keskisen kyläkaupalle. Myös Vaasan leirintäalue tuli koettua ja siellä oli mukavasti tekemistä lapsillekin. Uumajan leirintäalue vei kuitenkin voiton näistä kolmesta ja sinne lähdemme ehdottomasti toistekin. Laivamatkat Wasalinella olivat etenkin mukavine leikkipaikkoineen lapsen mieleen eikä saaristolaispöytäkään yhtään hullumpi ollut vanhempien mielestä.

Kesätekemistä lapsille ja koko perheelle on mukava ideoida yhdessä niin, että kaikki pääsevät nauttimaan. Aamurutiiniksi meillä on tyttäreni kanssa näin kesälomalla muodostunut se, että kun äiti tekee yhteisen aamupalan jälkeen 30 minuutin aamutreenin, niin lapsi saa sillä välin puuhailla pöytätekemisen parissa, pelata tabletilla tai katsella ohjelmaa, joka on yhdessä valittu. Sen jälkeen mennään yhdessä uimaan. Terassiltamme on muutaman askeleen matka hiekkarannallemme ja laiturille. Näin saamme kumpikin mukavan aloituksen päivälle.

Mitä tehdä lasten kanssa kesällä Suomessa?

Lasten kanssa voi Suomessa keksiä kaikenlaista kivaa tekemistä. Lapset tulevat jo pienestä iloisiksi ja onnellisiksi, joten tärkeintä ei ole tekemisen hinta. Ilmainen tai pienellä rahalla järjestetty kesätekeminen on aivan riittävää. Tärkeintä on, että teillä on yhdessä hauskaa ja nautitte toistenne seurasta, teittepä sitten mitä hyvänsä.

 1. Puistoissa ja luonnossa retkeily – sivustolta luontoon.fi löytyy erilaisia retkikohteita
 2. Huvipuistot – Suurin osa huvipuistoista avautuu heti kesän alussa, kesäkuun aikana. Turvallisuus pyritään takaamaan huvipuistoissa asiakasmäärien rajaamisella, turvaetäisyyksillä ja hygieniaohjeistuksilla.
 3. Liikuntapaikat – kukin kunta avaa sisäliikuntapaikkoja, kuten esimerkiksi uimahalleja asteittain 1.6 alkaen. Ulkoliikuntapaikat ovat aina avoinna.
 4. Seikkailupuistot – Seikkailupuisto Flowparkin toimipaikat Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Ähtärin ja Ahvenanmaan puistot aukeavat 1.6.
 5. Museot – sivustolta museot.fi näet lapsille sopivia museoita Suomessa. Suosituimpia ovat esimerkiksi Ateneumin taidemuseo Helsingissä, Museokeskus Vapriikki Tampereella ja Fiskarsin taidemuseo Raaseporissa.
 6. Kirjastot– kirjastoista on mukava hakea uutta kesälukemista ja osallistua esimerkiksi ilmaisille satutunneille.
 7. Uimarannat– mikäs sen mukavampaa tekemistä kesällä kuin uiminen!
 8. Risteily – laivamatkailu on myös suosiossa lasten keskuudessa! Esimerkiksi Vaasa-Uumaja risteilyn uudella Wasalinen laivalla tarjoaa lapsille ja koko perheelle mukavaa yhdessäoloa.
 9. Eläinpuistot – kuten Korkeasaaren eläintarha tai Ähtärin eläinpuisto. Korkeasaaren eläintarhaan veimme oman 3-vuotiaamme ja hän nautti päivästä kovasti. Myös me vanhemmat nautimme! Vinkkinä kuitenkin annan, että menkää mielummin hieman viileämmällä kelillä eläintarhaan, niin eläimet, kuten esimerkiksi tiikerit, jaksavat liikkua enemmän häkeissään ja lapset näkevät eläimen kunnolla. Me kävimme Korkeasaaressa liian helteisenä päivänä ja näimme tiikeristä vain hännänpään, sillä se ei jaksanut kuin maata varjossa, enkä ihmettele 🙂
 10. Leikkipuistot – joka kunnasta löytyy erilaisia leikkipuistoja lapsille. Tunnetuimpia ja suurimpia leikkipuistoja Suomessa ovat Pelle Hermannin puisto Porissa Kirjurinluodolla ja seikkailupuisto Seikkis Turussa, unohtamatta Angry Birds puistoja Kuusamossa, Rovaniemellä, Lappeenrannassa, Espoossa ja Tampereella.
 11. Piknik – lämpimänä kesäpäivänä on mukava lähteä koko perheen voimin piknikille nauttimaan kesästä! Menkää piknikille leikkipuiston viereen, niin lapset pääsevät herkuttelun jälkeen leikkimään ja voit samaan aikaan itse nauttia vielä piknikistä varsinkin, jos lapset ovat jo vähän isompia.
 12. Pyörälenkit jäätelökioskille – lähtekää koko perheen voimin yhteiselle pyörälenkille jä käykää samalla jäätelöllä!

Mitä tehdä kotona 3-vuotiaan kanssa?

3-vuotias lapsi pitää kovasti liikkumisesta ja tätä kehittyvää taitoa kannattaakin kotona tukea. Tehkää kotiin temppurata tai pitäkää vaikka yhteinen jumppatuokio. Taapero nauttii, kun hän saa purkaa energiaa liikuttamalla itseään.

Muuta puuhaa kotona 3-vuotiaan kanssa:

 • Tässä iässä lapsi harjoittelee myös yhteistyötaitoja, joten lapsen kanssa kannattaakin yrittää leikkiä niin paljon kuin vain ehtii ja jaksaa. Siitä on suuri etu lapsen kehitykselle ihan kokonaisvaltaisesti. Leikkikää yhdessä kauppaleikkiä, tanssikaa yhdessä ja järjestäkää vaikka hauskoja muotiesityksiä. Tärkeintä kuitenkin on, että te molemmat nautitte siitä, mitä yhdessä teette.
 • 3-vuotiasta lasta kiinnostavat useimmiten palapelit, muistipelit, roolileikki, lääkärileikki ja kolmipyörällä ajelu
 • Isot hamahelmet ja palikat ovat myös mieluista puuhaa

Kivaa tekemistä lapsille kotona

Lapsen ikätaso ja mielenkiinnon kohteet vaikuttavat siihen, minkälaisesta tekemisestä hän pitää. Leikki-ikäistä lasta voi tukea erilaisten tekemisten pariin asettelemalla pieniä lasta kiinnostavia puuhia valmiiksi esimerkiksi olohuoneeseen.

Leikki-ikäiset lapset pitävät useimmiten muovailemisesta, hamahelmistä, rakennuspalikoista, magneeteista, maja- ja roolileikeistä, erilaisista peleistä, askarteluista ja kaikenlaisesta käsillä tekemisestä. On toki lapsesta kiinni, millaiseen puuhaan hän mielummin tarttuu ja kuinka pitkään lapsi jaksaa samaan asiaan keskittyä. Kun aikuinen ehtii välillä olla lapsen leikissä mukana, lapsen omatkin leikit alkavat pikkuhiljaa pidentyä ja lapsi oppii vähitellen leikkimään itsenäisemmin.

Tekemistä lapsille ulkona

Kesäaikaan on paljon mahdollisuuksia keksiä kaikenlaista tekemistä lapsille ulkona. Suurimmalla osalla on mahdollisuuksia päästä keinumaan omassa pihassa tai leikkimään hiekkalaatikolla.

Lasten leikit ulkona:

 • kivien maalailu
 • saippuakuplien puhaltelu
 • lelujen kylvettäminen
 • asfalttitaidetta katuliiduilla
 • pensseli ja vettä (esim. terassin tai aidan ”pesu”)
 • sisälelujen tuonti esim. terassille tai viltin päälle
 • kepparirata
 • liikuntaleikkejä; hippa- ja piiloleikit
 • satukirjojen katselua viltin päällä
 • vesivärimaalailua esim. omalla terassilla
 • jalkapalloilua ym. pallopelejä

Sadepäivän tekemistä lapsille

Sadepäivinä tulee vietettyä enemmän aikaa sisätiloissa ja lapsi saattaa usein tylsistyä helposti. Sisälläkin on kuitenkin mahdollisuus kaikenlaiseen mukavaan tekemiseen, kuten esimerkiksi majaleikkiin.

Sadepäivän tekemistä lapsille:

 • yhteiset pelihetket
 • muovailu
 • vesivärit
 • hamahelmet
 • majaleikki
 • lelujen pesupäivä kylppärissä
 • rakenteluleikit

Kiitos että luit kesätekemistä lapsille -artikkelin! Tule seuraamaan postauksiani myös instagramin puolelle: lapsenkasvatus.

Mitä mukavaa te olette kesän aikana lasten kanssa puuhailleet? 🙂

Jätä kommentti