Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia
, ,

Tutista luopuminen – näillä keinoilla onnistutte!

Tutista luopuminen – näillä keinoilla onnistutte!

Tutista luopuminen on lapselle usein vaikeaa, sillä se tuottaa lapselle samankaltaista hyvän olon tunnetta kuin oma vanhempikin. Osa lapsista ei suostu syömään tuttia ollenkaan ja osa taas kokee tutin hyvin tärkeäksi.

Moni lapsi kaipaa tuttia lohduttaakseen itseään. Tutti tuo hyvää ja rauhallista oloa lapselle. Se rentouttaa ja antaa turvaa. Imemisen tarve on jokaisella vauvalla yksilöllinen. Usein imemisen tarve vähenee vauvan ensimmäisen ikävuoden loppupuolella. Tutista luopuminen olisikin ihanteellinen aika juuri tässä vaiheessa.

Yksi tapa on luopua tutista hiljalleen niin, että tutti on käytössä enää vain silloin, kun lapsi laitetaan nukkumaan. Osalle taas on helpompaa luopua tutista kerralla. Tutin avulla lapsi tekee vähitellen sitä psyykkistä työtä, johon hän tarvitsee ensivuosinaan runsaasti vanhemman turvaa tuovia haleja ja lohduttavaa syliä. Lapsi oppii vähitellen itse rauhoittamaan itseään. Tutti tuottaa samankaltaisia hyvän olon elämyksiä joita vanhempikin. Siksi se on monille niin tärkeä tuki turvallisuuden tunteen säätelyssä. Lasta voi tukea käyttämään tutin tilalla jotain muuta turvaesinettä, joka on muodoltaan ja tuoksultaan tuttu ja turvallinen.

Pitkään jatkunut tutin imeminen voi kuitenkin aiheuttaa haittaa hampaistolle ja avopurennalle sekä leukojen kehittymiselle. Lisäksi lapsen puheen kehitys voi hidastua, jos tuttia käytetään liian pitkään . Kuitenkin, tutin käyttäminen on lapsen purennan kehittymiselle silti vähemmän haitallista kuin peukalon imeminen. Peukalon imemisestä eroon pääseminen onkin usein tuttiakin vaikeampaa.

Mikä on hyvä tutti vauvalle?

Litteä ja pehmeä tutti on vauvalle hyvä, sillä se tukee hampaiston normaalia kehittymistä. Oleellisinta on kuitenkin se, kuinka paljon tuttia käytetään. Vaikka tutti olisi suositusten mukainen, sitäkään ei ole hyvä käyttää liikaa tai liian pitkään.

Tutti on hyvä keino rauhoittaa itkevä lapsi ja mainio apu vauvan hoidossa. Sen käyttö on myös täysin tervettä ja normaalia. Tutteja on monia erilaisia ja tänä päivänä luonnonkumiset tutit ovat suosituimpia pehmeytensä vuoksi. Hampaiden kehittymisen vuoksi kannattaakin siis suosia tuttia, joka on litteä ja anatominen. Kaikista tuteista on lapselle haittaa siinä vaiheessa, jos niitä käytetään liian kauan.

Voiko tutin jättää yöksi?

On hyvä ideä luopua tutista pikkuhiljaa niin, että annatte tutin lapselle vain yöksi. Päivisin kannattaa laittaa tutti piiloon lapsen näkyviltä. Näin lapsi ei muista ainakaan joka hetki ikävöidä tutin perään.

Kun lapsi ei päiväsaikaan saa tuttia ollenkaan, on hyvä kiinnittää lapsen huomiota muihin asioihin silloin, kun tuttia tulee ikävä. Ensimmäiset viikot on hyvä antaa lapselle paljon syliä ja läheisyyttä. Jos lapsella on unilelu käytössä, vanhempi voi ikävän yllättäessä antaa lapsen unilelun tämän käteen, ottaa lapsen syliin ja esimerkiksi lukea satukirjaa.

Minkä ikäisenä vieroitetaan tutista?

Ihanteellisin aika vieroittaa lapsi tutista on noin vuoden iässä, kun lapsen imemisen tarve luonnollisesti vähentyy. Ennen vuoden ikää lapsi ei ole vielä ehtinyt kunnolla kiintymään tuttiin.

Lasta aloitetaan vieroittamaan tutista vain silloin, kun lapsi on terve, eikä arjessa ole luvassa muita isoja muutoksia. Tutista luopuminen on jo pelkästään iso muutos lapsen elämässä, joten on parempi, ettei lapsen elämässä ole samaan aikaan muita muutoksia meneillään, kuten sisaruksen syntymä, muutto tai päiväkodin aloitus.

Miksi tuttia ei suositella?

Liiallisella ja liian pitkään kestäneellä tutin käytöllä on haittavaikutuksia lapsen hampaiston kehittymiselle. Lisäksi tutti saattaa kovalla käytöllä aiheuttaa purentavirheitä.

Miten päästään eroon tutista?

Tutista luopumiseen vaikuttavat lapsen ikä ja vanhempien johdonmukaisuus. Alle vuoden ikäisen lapsen vieroittaminen tutista käy helpommin ja nopeammin kuin 2-3 vuotiaan.

Lapsen luonnollinen imemisen tarve vähenee lapsen ollessa 6-8 kuukauden iässä, jolloin tutin käyttöä voi jo hiljalleen alkaa vähentää. Tee vieroitus silloin, kun lapsen elämässä ei tapahdu muita isoja muutoksia. Kun päätös luopumisesta on tehty, tärkeää on, että siinä pysytään.

Näin pääsette tutista eroon:

  1. Aloittakaa tutista luopuminen silloin, kun lapsi on terve, eikä arjessa ole muita muutoksia
  2. Aluksi voitte rajata tutin käytön vain kotiin, sen jälkeen annatte sen vain hädän hetkellä ja lopulta vain unien aikana sängyssä. Toisilla toimii pehmeämpi totuttelu tutittomuuteen ja toisilla se vain pahentaa tilannetta. Valitkaa siis teidän perheelle toimivin tapa.
  3. Kerro lapselle tarina tutin luopumisesta; 2-3 vuotias ymmärtää, (alle vuoden ikäiselle se ei ole tarpeen) kun kerrot hänelle, mitä hyötyä siitä on, että tutti jätetään pois. Voit kertoa esimerkiksi, että pihan puussa asuvan oravaperheen vauvat tulevat onnellisiksi saadessaan lapsesi antamat tutit. ”Äitiorava” olisi voinut jättää kirjeen puun alle, mikä sitten yhdessä lapsen kanssa löydetään ja luetaan lapselle: ”Kiitos niin paljon! Vauvat ovat olleet niin tyytyväisiä näistä tuteista! Kävipä meillä tuuri, että olet jo niin iso, ettet enää tutteja tarvinnut ja annoit ne meille! Onneksi olkoon, iso tyttö/poika!” tämän jälkeen voitte vaikka puhallella saippuakuplia tai ilmapalloja juhlan kunniaksi! Tutista luopuminen kannattaa tehdä mahdollisimman positiiviseksi kokemukseksi.
  4. Unilelu on tutista luopumisen aikaan oleellinen turvantuoja lapselle. Unilelu on melkeinpä hyvä olla lapsella käytössä siitä päivästä lähtien kun tuttikin otetaan käyttöön, jolloin lapsi luonnollisesti hakee unilelusta enemmän turvaa sitten kun tutti on poissa ja lapsi tyytyy helpommin unileluun nukahtaessaan.
  5. Sanoita lapselle tämän tunteita ja ymmärrä häntä tutin vieroituksen aikaan. Tuttia saa ilmanmuuta ikävöidä ja sen perään itkeä. On täysin luonnollista, että lapsi suree menetettyä esinettä, joka toi hänelle ennen turvaa.
  6. Kun tutista halutaan luopua, voi usein varsinkin nukkumaanmeno olla vaikeaa. Ole paljon lapsen lähellä, anna lapselle yhteistä aikaa, läheisyyttä ja syliä. Ajan myötä lapsi hyväksyy, ettei tuttia enää ole ja se on enää vain mukava muisto.

Mitä tutin tilalle?

Tutin tilalle kannattaa antaa toinen esine, joka tuo lapselle turvaa. Hyvä turvaesine on esimerkiksi unilelu tai unirätti, joka on ollut unihetkellä lapsen sängyssä tutin lisäksi. Vanhemman on syytä varautua antamaan lapselle myös paljon syliä ja yhteistä aikaa, kun tutista halutaan luopua.

Tutista luopuminen onnistuu varsin helposti esimerkiksi lomamatkalla, kun lapsi saa muutenkin paljon huomiota ja uutta tekemistä on koko ajan lapsen ympärillä.

Tutti ja päiväkodin aloitus

Päiväkodin aloitus on pienelle lapselle iso muutos, joten silloin ei vielä kannata yrittää luopua tutista. Se tuo lapselle turvaa uudessa ympäristössä. Älä siis ajoita tutista vieroittamista samaan aikaan päiväkodin aloituksen kanssa.

Tutista luopuminen saattaa onnistua päiväkodissa aivan huomaamatta, jos ryhmässä muut lapset eivät esimerkiksi syö tuttia ollenkaan. Päiväkodissa malliopitaan paljon muilta ikätovereilta, joten älä huoli, jos lapsi vielä syö tuttia ollessaan päiväkodissa! Yhdessä päiväkodin henkilökunnan kanssa voitte sopia, milloin tutti annetaan lapselle. Myös henkilökunnalla on hyviä keinoja tutista eroon pääsemiseen, joten heidänkin kanssaan kannattaa avoimesti keskustella asiasta!

Miten keinoilla teillä on päästy tutista eroon? 🙂

Jätä kommentti