Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia
,

Vauvan päivärytmi – kohti hyviä yöunia!

Vauvan päivärytmi – kohti hyviä yöunia!

Toistuva päivärytmi tukee vauvan hyvää yöunta ja helpottaa tulkitsemaan vauvasi viestejä. Vauvojen hyvinvoinnin perusta on säännöllinen rytmi, joka tukee elimistön tasapainoista toimintaa.

Vauvan turvallisuuden tunne kasvaa, kun vanhempi pitää kiinni säännöllisestä päivärytmistä. Lisäksi se opettaa vauvaa hahmottamaan päivän ja yön eron. Vastasyntyneen vauvan vuorokaudessa on päivän ja yön välillä vielä kovasti epäselvyyttä. Vauva nukkuu silloin, kun häntä nukuttaa ja syö silloin kun hän on nälkäinen. Vanhemmat voivat omilla toimillaan tukea vauvan päivärytmin kehittymistä sellaiseen suuntaan, joka tukee vauvan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Säännöllinen päivärytmi auttaa vanhempia myös ennakoimaan, tulkitsemaan vauvan tarpeita sekä laittamaan vauvan unille tarpeeksi ajoissa ettei vauvasta tule yliväsynyt. Yliväsynyt vauva sen sijaan on hieman haastavampi saada nukahtamaan.

Kun vauvaa aktivoidaan syöttämisen jälkeen, vanhempi pääsee myös tarkkailemaan vauvan väsymyksen merkkejä. Näin vanhemmat oppivat vähitellen tunnistamaan oikean hetken vauvan nukkumaan laittamiselle. Vauvat nukkuvat oman, yksilöllisen tarpeensa mukaisesti. Unentarve vaihtelee noin 12-20 tuntia päivässä. Vauvat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä rytmin kehittymisen suhteen. Siinä, missä osalla vauvoista oikea rytmi löytyy varhain kuin itsestään, toiset löytävät yön ja päivän eron vasta ollessaan lähempänä puolen vuoden ikäisiä.

Vastasyntynyt vauva hyötyy paljonkin säännöllisestä päivärytmistä. Vaikka vauva aluksi nukkuu ja heräileekin omaan tahtiinsa, hän oppii vähitellen erottamaan päivän ja yön toisistaan oman perheen rytmin avulla. Päivällä koti on valoisa ja ympärillä on ääntä sekä vuorovaikutusta. Illalla sen sijaan rauhoitutaan yötä kohti luomalla mahdollisimman hyvät nukkumisolosuhteet. Koti hiljenee, televisio suljetaan yöksi ja koti pimenee yötä kohti. Ilmapiiri on kotona rauhallinen, turvallinen ja nukahtamaan houkutteleva. Päivisin vauva nauttii sosiaalisista toiminnoista ja päiväaikainen vuorovaikutus vahvistaa vauvan kehitystä.

Vauvan unta tukevat myös ilmapiiriltään positiiviset päivät, iloiset ikätasoiset vuorovaikutusleikit, riittävä ravitsemus ja ulkoilu. Vauva herää ensimmäisten kuukausien aikana yöllä syömään useita kertoja, mutta muut hoitotoimenpiteet jätetään silloin mahdollisimman vähäiseksi. Vauvan oma päivärytmi mukautuu hiljalleen perheen tarjoamaan rytmiin.

Miten saada vauvalle rytmi?

Vuorokausirytmin kehittymistä voi tukea kotona helpoin keinoin. Aamu kannattaa aloittaa aina samaan aikaan ja ulkoilla säännöllisesti vauvan kanssa. Myös runsas yhdessäolo tukee vauvan unta. 

  1. Aloita aamu suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Vauvalla on rajallinen kyky aistia ympäristöään ja ottaa ärsykkeitä vastaan. Vauva tarvitsee siis päivän aikaan lepotaukoja.
  2. Käytä aamupäivän hetket vauvan kanssa seurusteluun ja yhdessäoloon.
  3. Ota säännöllinen ulkoilu osaksi päivärutiineja.
  4. Iltaa kohti on tärkeä yrittää koko perheen rauhoittua. Tutut ja turvalliset iltarutiinit valmistavat vauvaa nukahtamaan. Imetys vaikuttaa myönteisesti vauvan päivärytmin kehitykseen, koska se sisältää melatoniinia ja muita aivojen päivärytmiä sääteleviä tekijöitä.

Milloin vauvalle vuorokausirytmi?

Valmius rytmisyyteen alkaa vauvoilla kehittyä noin 3 kuukauden iästä eteenpäin. Vauvan vuorokausirytmin kehittymistä voi kuitenkin lähteä tukemaan jo syntymästä alkaen.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa vauvaa tuetaan löytämään päivän ja yön ero, sitä nopeammin vauva yleensä oppii perheen oman vuorokausirytmin. Osa vauvoista voi löytää oikean rytmin hyvinkin helposti jo ensimmäisen kuukauden aikana, kun taas toisille yön ja päivän ero selkenee vauvan ollessa vasta lähempänä puolen vuoden ikää. Terveen vauvan kanssa rytmin kehittymisen tukemisen voikin aloittaa pikku hiljaa jo kuukauden iässä.

1kk vauvan päivärytmi

Ohjaa vauvaa kohti säännöllistä päivärytmiä pitämällä huolta riittävästä sosiaalisesta vuorovaikutusta päiväsaikaan ja vähentämällä sen määrää alkuillasta yöaikaan.

Pieni vauva nukkuu vähän milloin sattuu, mutta vanhemman ei tarvitse jäädä odottamaan päivärytmin kehittymistä. Sen kehittymistä voidaan tukea jo ensimmäisestä kuukaudesta lähtien. Kuukauden ikäinen vauva ei enää nuku jatkuvasti, mutta tarvitsee keskimäärin unta päiväsaikaan noin 8-10 tuntia. Vauvan hereilläoloaika on kuukauden iässä noin 60 minuuttia kerrallaan. Yöllä tämän ikäinen vauva tarvitsee unta keskimäärin 12-14 tuntia.

Hereillä ollessaan vauva ei ainoastaan syö, vaan on jo kiinnostunut ympäristöstään, erityisesti ihmisten kasvoista. Vauvan pisin unijakso alkaa vähitellen ajoittua yöhön, vaikkakin yksilölliset erot ovatkin tässä kohtaa vielä hyvin suuria. Päivällä on tärkeää pyrkiä aktiiviseen vuorovaikutukseen vauvan ollessa hereillä. Vauvalle jutellaan, hymyillään, pidetään sylissä ja otetaan mukaan arjen erilaisiin touhuihin. Anna vauvan kuulla kotinne normaaleja ääniä ja anna päivänvalon tulla sisään kotiin.

Esimerkki 1kk vauvan päivärytmistä: (rytmiin vaikuttaa aina vauvan yksilöllisyys sekä yöunien määrä ja aamun heräämisaika!)

Aamulla herätään noin klo 7.00

  1. unet klo 8.00-10.00
  2. unet klo 11.00-13.30
  3. unet klo 14.30-16.30
  4. unet klo 17.30-18.30

Yöunille klo 19.30

2kk vauvan päivärytmi

Noin kahden kuukauden iässä vauva tarvitsee päivällä unta yhteensä noin 6-8 tuntia. Tässä iässä vauva jaksaa olla keskimäärin noin 60-90 minuuttia valveilla yhtäjaksoisesti.

Vauvan keskimääräinen unentarve noin kahden kuukauden iässä on yhteensä noin 14-17 tuntia päivässä. Päivällä vauva tarvitsee vielä kolmet, joskus jopa neljät päiväunet. Päiväunien ei kannata antaa venyä kerralla yli kolmen tunnin mittaisiksi, sillä se saattaa huonontaa yöunien laatua, sekä vaikuttaa imetykseen. Tämä on yksilöllistä ja vanhemman kannattaakin seurata aktiivisesti vauvan antamia väsymyksen merkkejä ja katsoa välillä kelloa, jotta seuraavatkin päiväunet on helppo ajoittaa oikein, eikä vauva pääse yliväsyneeksi.

Esimerkki 2kk vauvan päivärytmistä: (rytmiin vaikuttaa aina vauvan yksilöllisyys sekä yöunien määrä ja aamun heräämisaika!)

Aamulla herätään noin klo 8.00

  1. unet klo 9.30-11.30
  2. unet klo. 12.30-15.00
  3. unet klo. 16.30- 18.00

Yöunille noin klo 20.00

3kk vauvan päivärytmi

Pitkälti riippuu vauvan temperamentista, kuinka rytminen vauva on, ja kuinka helposti hän saa kiinni selkeästä päivärytmistä. Useimmat vauvat tarvitsevat vielä kolmen kuukauden ikäisinä vanhemman apua erottaakseen yön ja päivän toisistaan.

Parhaiten ohjaat vauvaa kohti oikeaa päivärytmiä valaistuksen ja vuorovaikutuksen vaihteluiden avulla. Yöllä valaistus tulisi pitää mahdollisimman hämäränä, eikä vauvan kanssa tule seurustella. Päivällä puuhaillaan päivänvalossa ja ollaan aktiivisessa vuorovaikutuksessa. Edes yhdet päiväunet olisi hyvä nukkua ulkona, sillä ulkona vaunuissa nukkuminen tukee hyviä yöunia.

Reagoi yöunien aikana vauvan itkuun aina samalla tavalla itkun sävyn mukaisesti. Vauva voi itkeä kiukkua, kipua, nälkää tai väsymystään. Useimmiten vauvat ilmaisevat väsymystään pienellä kitinällä tai itkulla nukkumaan mennessä. Pieniin tyytymättömyyden ilmauksiin ei tarvitse reagoida, mutta jos itku yltyy, rauhoittele vauvaa esimerkiksi silittelyllä tai ottamalla vauva syliin. Herättyään vauva jaksaa olla virkeä ensimmäisen kolmen kuukauden aikana noin tunnista kahteen tuntia kerrallaan. Päiväunien määrä kolmen kuukauden ikäisellä on yksilöllisesti noin 5-7 tuntia päivässä ja yöunta 10-12 tuntia.

Esimerkki 3kk vauvan päivärytmistä: (rytmiin vaikuttaa aina vauvan yksilöllisyys sekä yöunien määrä ja aamun heräämisaika!)

Aamulla herätään noin klo 8.00

  1. unet klo 9.30-11.30
  2. unet klo 13-15
  3. unet klo 16.30-18

Yöunille klo 20.00

4kk vauvan päivärytmi

Noin neljän kuukauden iässä vauvan yöunet saattavat tavallisesti vähentyä. Tämä johtuu vauvan aivoissa tapahtuvasta kehityksestä kun vauva on kiinnostuneempi ympäristöstään ja oppii uusia taitoja.

Tässä iässä vauva nukkuu päiväunia yhteensä noin 3-5 tuntia päivässä. Yöunta vauva nukkuu 8-10 tuntia. Hereillä vauva jaksaa olla noin kaksi tuntia kerrallaan. Kehitysvaihe, kuten tässä iässä tyypillinen ”hulinakausi” vaikuttaa vauvan yöuniin ja saattaa heräillä useita kertoja yössä, eikä pelkästään nälän takia. Useimmiten huonosti nukuttu yö tarkoittaa vauvan kohdalla kuitenkin sitä että hän nukkuu päivällä pidempiä päiväunia.

Esimerkki 4kk vauvan päivärytmistä: (rytmiin vaikuttaa aina vauvan yksilöllisyys sekä yöunien määrä ja aamun heräämisaika!)

Aamulla herätään noin klo 8.00

  1. unet klo 9.30-11.00
  2. unet klo 12.30-15.00
  3. unet klo 17-18.00

Yöunille klo 20.00

5kk vauvan päivärytmi

Viimeistään noin 5-6 kuukauden ikäisen vauvan on hyvä ruveta noudattamaan selkeää päivärytmiä. Samanlaisena toistuva päivärytmi tuo vauvalle turvallisuuden tunnetta, kun vauva tulee tietoiseksi siitä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. 

Tällöin myös vanhemman on helpompi ennakoida ja tulkita vauvan tarpeita ja ajoittaa omia hoidettavia asioita. Arjen toistuminen samanlaisena auttaa usein myös yöuniin. Sekä aamuherätys että nukkumaanmenoaika on parasta pitää melko samana päivästä toiseen, niin öistäkin tulee yhtenäisempiä.  Viiden kuukauden iässä vauva jaksaa olla hereillä yhtäjaksoisesti noin 2,5 tuntia. Päiväunia vauva nukkuu yhteensä noin 3-4 tuntia.

Esimerkki 5kk vauvan päivärytmistä: (rytmiin vaikuttaa aina vauvan yksilöllisyys sekä yöunien määrä ja aamun heräämisaika!)

Aamulla herätään noin klo 8.00

  1. unet klo 10.30-12.30
  2. unet klo 14.30-15.30
  3. unet klo 17.00-18.00

Yöunille klo 20.30

Vauvan tullessa puolen vuoden ikään päiväunet yleensä tippuvat kahteen.

Vauvan lyhyet päiväunet

Varsinkin ihan pieni vauva saattaa nukkua lyhyitä päiväunia pitkin päivää. Vauvan lyhyet päiväunet saattavat tehdä vauvasta usein itkuisemman, jos vauva ei ole päivän aikana saanut tarpeeksi nukkua.

Vauvan kanssa kannattaakin aina hereilläoloaikana seurustella paljon ja tarjota ikätason mukaisia virikkeitä. Tämä väsyttää vauvaa mutta myös tukee vauvan kehittyviä aivoja sekä yöunta. Vauvan päiväunen määrä lisää hyvää unta myös yöaikaan. Vauvan päiväunen laatu saattaa heikentyä myös silloin jos vauva on laitettu unille liian väsyneenä. Vauvan väsymyksen merkkejä onkin siis tärkeä tarkkailla pitkin päivää, jottei liiallisesta väsymyksestä synny kierre.

Kiitos, että kävit lukemassa artikkelin!

Tule seuraamaan postauksiani myös instagramin puolelle: lapsenkasvatus

Jätä kommentti