Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
,

Yliväsynyt vauva – huomioi nämä asiat!

Yliväsynyt vauva – huomioi nämä asiat!

Yliväsynyt vauva voi vaatia enemmän rauhoittelua ennen kuin hän nukahtaa. Useimmiten yliväsyneen vauvan uni on laadultaan huonompaa ja pahimmillaan yliväsymyksestä voi syntyä jopa kierre.

Kun olet seuraavan kerran laittamassa vauvaasi unille, ajoita vauvan nukuttaminen niin, että vauva laitetaan unille silloin, kun hän alkaa näyttämään ensimmäisiä väsymyksen merkkejä. Vauvan alkuyön uni on kaikkein tärkeintä unta. Sen aikana vauva nukkuu syvimmät unensa, jotka palauttavat lasta parhaiten. Vauvan aikainen nukkumaanmeno antaa siis kaikkein laadukkaimman unen.

Miten saada yliväsynyt vauva nukahtamaan?

Yliväsynyt vauva vaatii vanhemmalta paljon kärsivällisyyttä ja rauhallisena pysymistä. Onkin tärkeää yrittää välillä vuorotella vauvan rauhoittelijaa, jotta vanhemmat pysyisivät vauvaa rauhoittaessa mahdollisimman rauhallisina ja vauva voi rauhoittua unille.

Jos vanhempien on vaikea pysyä kärsivällisenä, vauvan nukkumaan saaminen saattaa kestää yhä kauemmin.

10 askelta yliväsyneen vauvan nukahtamiseen:

  1. Yritä pysyä mahdollisimman rauhallisena
  2. Vaihtakaa välillä rauhoittelijaa
  3. Pidä vauvaa sylissä
  4. Anna vauvan kuunnella sydämen sykettäsi
  5. Kapaloi vauva
  6. Hyssyttele ja silitä vauvan selkää
  7. Anna vauvalle tutti
  8. Laske rauhoittunut vauva sänkyyn
  9. Jatka vauvan selän silittelyä
  10. Poistu huoneesta kunnes vauva on nukahtanut

Yliväsyneenä vauva saattaa herätä montakin kertaa yössä, mutta on tärkeää laittaa vauva seuraavana iltana aikaisemmin nukkumaan ja tarkkailla vauvan alkuillan aikana antamia unimerkkejä. Heti kun vauva esimerkiksi hieroo silmiään, on aika laittaa vauva nukkumaan.

Mistä huomaa, että vauva on väsynyt?

Vauvan yleisimpiä väsymyksen merkkejä ovat silmien hierominen, selän kaareutuminen ja jaksamattomuus vuorovaikutukseen. Vauva saattaa kääntää päätään poispäin hoivaajastaan silloin, kun hänen kanssaan haluttaisiin seurustella.

Väsynyt vauva ei jaksa olla vuorovaikutuksessa ja saattaa tuijottaa eteensä. Vanhemman on tärkeä seurata vauvan unimerkkejä, jotta nukkumaan laittaminen onnistuu oikeaan aikaan eikä vauva pääse yliväsyneeksi. Kun seuraat vauvan unimerkkejä, tulet huomaamaan mihin kellonaikaan vauvaa kannattaa ruveta laittamaan yöunille. Vauvat rakastavat rutiineja ja siksi päivärytmin muodostaminen ja yöunille laittaminen olisi tärkeä suorittaa joka kerta samaan aikaan.

Miksi vauva on liian väsynyt?

Monet asiat voivat tehdä vauvasta yöunia kohden yliväsyneen. Vauvat ovat erilaisia sen suhteen minkä verran ärsykkeitä on kullekin sopiva määrä niin, ettei vauva väsy liikaa.

Toiset viihtyvät paremmin mitä enemmän ihmisiä ja muita virikkeitä on ympärillä ja toiset vauvat taas viihtyvät paremmin rauhallisessa ympäristössä ja väsyvät liiallisesta virikkeellisyydestä.

Osalla vauvoista ei ole lainkaan vaikeuksia nukahtaa eri paikoissa ja toiset taas vaativat täsmälleen saman paikan ennenkuin pystyvät nukahtamaan. Joillekin vauvoille päiväkohtaiset aktiviteetit voivat olla liikaa ja tästä syystä rauhoittuminen iltaa kohti voi olla hyvinkin haastavaa. Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä enemmän hänen persoonalisuutensa tulee näkyviin ja opit koko ajan paremmin tuntemaan lapsesi. Tämä auttaa sinua myös ennakoimaan erilaisia tilanteita lapsesi kanssa yhä paremmin.

Jos vauvaa on vaikea nukuttaa ja hän ei meinaa pysyä unessa, syynä on useimmiten yliväsymys. Joskus vauvan väsymyksen merkkien seuraaminen saattaa vain unohtua tai niitä voi olla alkuun vaikea tunnistaa ja sen takia vauva on hereillä liian pitkään kerrallaan.

On hyvä muistaa, että uni ruokkii lisää unta. Vauvan riittävät päiväunet ovat avain levollisiin yöuniin. Noin 2-3 tunnin mittaiset päiväunet kerrallaan ovat sopiva määrä. Yli 4 tunnin yhtämittaiset päiväunet ovat jo liikaa ja vaikuttavat yöuniin. Yöunille onkin hyvä mennä mielummin liian aikaisin kuin aivan liian myöhään silloin kun vauva on melkein jo yliväsymyksen puolella.

Yliväsynyt vauva ei nuku

Yliväsyneenä vauvan keho alkaa tuottaa adrenaliinia ja kortisolia ja tästä syystä nukahtaminen ja unessa pysyminen on haastavaa.

Vastasyntyneen hereilläoloaika on vain noin 40-60 minuuttia heräämisestä ennen uutta nukahtamista. Se kasvaa pikkuhiljaa 90 minuuttiin ja neljän kuukauden iässä vauva jaksaa olla hereillä noin kaksi tuntia kerrallaan. Lisää iltaan paljon vuorovaikutusta vauvan kanssa. Anna vauvalle hellyyttä ja runsaasti syliä. Silittele ja rauhoita myös omat toimesi iltaa kohti, niin vauvakin rauhoittuu kohti levollisia yöunia.

Kiitos, että kävit lukemassa artikkelin! Tule seuraamaan postauksiani myös instagramiin: lapsenkasvatus

Yksi kommentti artikkeliin ”Yliväsynyt vauva – huomioi nämä asiat!”

  1. Arvokasta tietoa.. näin vanhallekin kolmen lapsen äidille ja mummalle.Samanlaisia uni ja hoito-oppeja ja neuvoja antoi jo 1884 syntynyt oma mummo ja 1910 luvulla syntynyt äitini. Lasta hoitaessa kuuluu olla rauhallinen .Omien lasten hoidossa sukupolvien opeista oli apua.. silloin kuten ennenkään ei ollut vanhempien aikaa vieviä turhia härpäkkeitä.. lapsia hoidettiin vaikka niitä oli perheissä paljon. Nyt ne härpäkkeet, jopa hyvin äänekkäät härpäkkeet saavat enemmän hoitoa kuin vauvat.. ja ne härpäkkeet lisäävät hermostuneisuutta ja yleinen menonkelkka moninaisine harrastuksineen lisää levottomuutta perheissä eikä vauvat pääse rauhoittumaan..valitettavasti..sitten ihmetellään ja valitellaan lasten itkuisuutta..ja unien puutetta joka myöhemmin aiheuttaa väkivaltaista käytöstä jopa päiväkodeissa .Kyllä nykyajan vanhemmat panostavat muuhun kuin lapsiin.

Jätä kommentti